In the name of ALLAH, the most beneficient, the most merciful

# Solved Examples Set 3 (Quantitative Ability)

1. A person's net income is $1373.70 and he pays an income tax of 5%. His gross income in dollars must be 1. 1446 2. 1118.96 3. 1308.29 4. 1438.25 5. 1211.21 Let gross income in dollars = x then according to the statement, x = 5% of x + 1373.70 x - 0.05x = 1373.70 0.95x = 1373.70 x = $$137370 \over 95$$ = 1446 2. A man saves$ 500, which is 15% of his annual income. How much does he earn in one year?

1. $3542.5 2.$ 3333.33
3. $3132.3 4.$ 3075.75
5. $4444.4 Let annual income = x 15% of x = 500 x = $$500 \over 15$$ × 100 = $$10000 \over 3$$ = 3333.33 3. A man walked for 3 hours at 4.5 km/h and cycled for some time at 15 km/h. Altogether, he traveled 21 km. Find the time taken for cycling. 1. 1/2 hour 2. 1 hour 3. 1 1⁄2 hours 4. 2 hours 5. 2 1⁄2 hours The man walked the distance = 3 x 4.5 = 13.5 km. The distance cycled by the man = 21 - 13.5 = 7.5 km As he cyled 15 km in 1 h he cycled 1 km in 1/15 h Finally, he cycled 7.5 km in 7.5/15 = 1/2 h 4. A man earned an annual income of$ 245000 in 1990. He was allowed a deduction of $15000 relief for each of his three children and a personal relief of$ 30000. If he was charged a tax rate of 4% on first $50000 and 6% on his remaining income, calculate the total tax charged. 1.$ 9200
2. $8700 3.$ 9500
4. $9400 5.$ 9000
Total Income = $245000 Total relief = 3 × 15000 + 30000 =$ 75000
Rest income = 245000 - 75000 = 170000
Tax on 1st 50000 = 0.04 × 50000 = $2000 Tax on rest amount 120000 = 0.06 × 120000 =$ 7200
Total tax = 200 + 7200 = $9200 5. 15 men can complete a job in 10 days. How long will it take 8 men to finish the same job if they work at the same rate? 1. 14 3⁄4 days 2. 16 3⁄4 days 3. 18 3⁄4 days 4. 20 3⁄4 days 5. 22 3⁄4 days $$15 × 10 \over 8$$ = 18 3⁄4 days 6. A and B enter into a partnership contributing$ 800 and $1000 respectively. At the end of 6 months they admit C, who contributes$ 600. After 3 years they get a profit of $966. Find the share of each partner in the profit. 1.$ 336, $420,$ 210
2. $360,$ 400, $206 3.$ 380, $390,$ 196
4. $345,$ 405, $210 5.$ 325, $400,$ 200
A shares = 800 × 3 = 2400
B shares = 1000 × 3 = 3000
C shares = 600 × 2 1⁄2 = 1500
Total shares = 2400 + 3000 + 1500 = 6900
A's profit = $$2400 \over 6900$$ × 966 = $336 B's profit = $$3000 \over 6900$$ × 966 =$ 420
C's profit = $$1500 \over 6900$$ × 966 = $210 7. By selling 60 chairs, a man gains an amount equal to selling price of 10 chairs. The profit percentage in the transaction is 1. 10% 2. 15% 3. 16.67% 4. 20% 5. 22% selling price of 60 chairs = selling price of 10 chairs profit of 60 chairs = profit of 10 chairs profit of 6 chairs = profit of 1 chair profit of 1 chair = profit of 1/6 chair profit %age = 1/6 x 100 = 16.67% 8. A car traveled 100 km with half the distance at 40 km/h and the other half at 80 km/h. Find the average speed of the car for the whole journey. 1. 53 km/hr 2. 53.33 km/hr 3. 54 1⁄4 km/hr 4. 55 km/hr 5. 56 km/hr The time, car took for the first half, $$50 \over 40$$ = 1.25 hrs and for the second half $$50 \over 80$$ = 0.625 hrs Total time = 1.25 + 0.625 = 1.875 hrs Average speed = $$100 \over 1.875$$ = 53.3 $$km \over hr$$ 9. A third-grade class is composed of 16 girls and 12 boys. There are 2 teacher-aides in the class. The ratio of girls to boys to teacher-aides is 1. 16:12:1 2. 8:6:2 3. 8:6:1 4. 8:3:1 5. 4:3:1 Girls to boys to teacher-aides are in proportion 16 to 12 to 2. Reduced to lowest terms, 16:12:2 equals 8:6:1. 10. A shopkeeper sold two articles for$ 48 each. He made a 25% profit on one article and a loss of 20% on the other. What was his net gain or loss on the sale of the two articles?

1. loss of $1.40 2. gain of$ 2.40
3. loss of $2.40 4. gain of$ 1.40
5. gain of $2.60 25% profit at selling price$ 48 = 48 x .25 = $12 20% loss at selling price$ 48 = 48 x 0.2 = $9.6 gain = profit - loss = 12 - 9.6 =$ 2.4
11. A man pays 10% of his income for his income tax. If his income tax amounts to $1500, what is his income? 1.$ 13000
2. $15000 3.$ 17000
4. $19000 5.$ 11000
Let x = income
10% of x = $1500 0.1x =$ 1500
x = $$1500 \over 0.1$$ = $15000 12. $$\frac{\frac{7}{10} × 14 × 5 × \frac{1}{28}}{\frac{10}{17} × \frac{3}{5} × \frac{1}{6} × 17} =$$ 1. 4/7 2. 1 3. 7/4 4. 2 5. 17/4 13. 5.41 - 3.29 × 1.6 = ? 1. 14.6 2. 0.3392 3. 0.146 4. 3.392 5. 1.46 5.41 - 3.29 × 1.6 = 5.41 - 5.264 = 0.146 14. A and B can reap a field in 30 days, working together. After 20 days, however, B is called away and A takes 20 days more to complete the work. B alone could do the whole work in 1. 48 days 2. 50 days 3. 56 days 4. 60 days 5. 64 days (A + B)'s 20 day's work = $$1 \over 30$$ × 20 = $$2 \over 3$$ Remaining work = 1 - $$2 \over 3$$ = $$1 \over 3$$ Now, $$1 \over 3$$ work is done by A in 20 days. Therefore, the whole work will be done by B in 20 × 3 = 60 days. 15. A primary school had an enrollment of 850 pupils in January 1970. In January 1980 the enrollment was 1,120. What was the percentage increase for the enrollment? 1. 31.76% 2. 33.50% 3. 30.65% 4. 34.76% 5. 30.55% Percentage increase for the enrollment = $$1120 - 850 \over 850$$ × 100 = 31.76 16. A shopkeeper bought a radio from a wholesaler for$ 250.00. In addition, he paid a sales tax of 15% on the cost price. He then sold the radio for $315.00. Calculate the cash profit made by the shopkeeper. 1.$ 20.00
2. $22.50 3.$ 25.00
4. $27.50 5.$ 27.00
cost price = $250 sales tax = .15 × 250 =$ 37.5
cash profit = 315 - 250 - 37.5 = $27.5 17. A retailer bought a compact disc from a manufacturer for$ 200. In addition to that, he paid a 15% sales tax. If he sold the disc to a customer for $260, calculate the cash profit he made. 1.$ 30.00
2. $35.00 3.$ 32.50
4. $28.00 5.$ 30.50
price of a compact disc with sales tax = 200 + 0.15 × 200
= 200 + 30 = $230 As the selling price of the disc =$ 260
Hence, cash profit = 260 - 230 = \$ 30
18. On a trip to visit friends, a family drives 65 miles per hour for 208 miles of the trip. If the entire trip was 348 miles and took 6 hours, what was the average speed, in miles per hour, for the rest of the trip?

1. 44
2. 50
3. 51
4. 58
5. 60
As the first part of the trip took $$\frac{208 \text{ miles}}{65 \text{ } \frac{miles}{hour}} = 3.2 \text{ hours},$$ so the remaining 140 miles (348 - 208) took 2.8 hours (6 - 3.2). The average speed for the rest of the trip was $$\frac {140 \text{ miles}}{2.8 \text{ hours}} = 50$$ miles per hour.
19. Which of the following expressions is equivalent to $$\frac{𝑥^2 + 3x + 1}{𝑥 + 1}$$?

1. x + 2
2. 𝑥 + 3
3. 𝑥 + 2 - 1/(𝑥 + 1)
4. 𝑥 + 3 + 1/(𝑥 + 1)
5. 𝑥 + 4 + 5/(𝑥 + 1)
As $$𝑥^2 + 3x + 1 = (𝑥^2 + 3x + 2) -1$$
and
$$\frac{𝑥^2 + 3x + 2}{x + 1} = \frac{(𝑥 + 2)(x + 1)}{x + 1} = 𝑥 + 2$$
Therefore,
$$\frac{𝑥^2 + 3x + 1}{x + 1} = \frac{𝑥^2 + 3x + 2}{x + 1} - \frac{1}{x + 1} = (𝑥 + 2) - \frac{1}{x + 1}$$
20. In the series 8, 9, 12, 17, 24 . . . the next number would be

1. 29
2. 30
3. 33
4. 35
5. 41
In the series, 8, 9, 12, 17, 24 . . .
9 − 8 = 1
12 − 9 = 3
17 − 12 = 5
24 − 17 = 7
Hence, the difference between the next term and 24 must be 9 or
x − 24 = 9, and
x = 33
Hence, the next term in the series must be 33